Hoe maak je zelf boilies
 

 
Aangepast zoeken
 

Boiliebereiding

 

Hoe maak je boilies?

Verzamel eerst de ingrediŽnten, zoals vloeibare kleur- en geurstoffen, de eieren en de droge bestanddelen van het recept. Verzamel ook de benodigde gereedschappen, zoals een weegschaal, deegspuit, boormachine met garde en je kookgerei. Zorg dat je ze na het koken kan drogen, dus wat theedoeken en kranten klaar leggen.
Breek de eieren en meng ze in een kom of emmer.
Kies de kleur- en geurstoffen uit.

Voeg vloeibare kleur- en geurstoffen en andere vloeibare
toevoegingen toe aan de eieren.
Meng de eieren en de toevoegingen goed met elkaar.
Neem nu alle droge ingrediŽnten en meng deze goed met elkaar.

Voeg nu geleidelijk de droge mix toe aan de eieren tot het
een deegbal is geworden. Gebruik voor het mixen een
boormachine met garde of iets dergelijks, als je grote hoeveelheden moet mixen.
Laat het deeg een kwartiertje rusten.
Nu kun je beginnen met het rollen van de boilies.
Dit doe je met de hand of met een deegspuit en een roltafel.

Als de boilies gerold zijn, moeten ze gekookt worden.
De kooktijd verschilt nogal,die is afhankelijk van de samenstelling.
Eiwitrijke boilies (mix met ingrediŽnten zoals caseÔne) moet je niet zolang koken als boilies met een meer koolhydraatrijke samenstelling (mix met bestanddelen zoals maÔsmeel, polentabloem,...).
Tijdens het koken gaan de boilies drijven laat ze dan nog
1 minuutje koken en haal ze dan uit het water .

Leg ze eerst op een droge krant (om het water van het koken op te nemen) en laat ze dan drogen op een keukenhanddoek.
Zet je boilies best buiten en uit de zon om te drogen.
De duur van het droogproces bepaal je zelf.
Ik laat ze steeds een nachtje door drogen.
Na het drogen kun je ze best bewaren in de diepvriezer.
Vismeelboilies kun je ook een tijdje op zout bewaren.